Известие

Collapse
No announcement yet.

Няколко въпроса регистрация на 166

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Няколко въпроса регистрация на 166

Здравейте,

по стечение на обстоятелствата и аз ще се сдобивам този месец с мечтаната 166-ца. Въпроса ми е по-скоро за застраховка тип каско, затова се извинявам предварително, ако не му е точно тука мястото.

Ситуацията е следната - ще взема от приятел 166 2.0 ТС и ще я карам с пълномощно първите няколко месеца, като окончателното прехвърляне ще го направим в началото на лятото. Колата досега не е имала каско, а аз искам задължително да и направя такова, за да може ако стане нещо лошо да има кой да плаща. Въпросите ми са:

- колко горе долу е оценката на една 166 2.0 ТС без кожа, ЕСП и джанти (няма никакви екстри освен стандартното оборудване), за да мога да сметна ориентировъчно колко ще ми излезе сумата при различните застрахователи
    - тъй като в този период до лятото ще се кара и от мен и от собственика каското покрива ли щети направени и от него (при положение че със сигурност аз ще сключвам застрахователния договор и ще е на мое име) ?
    - може ли да се прехвърли после с дарение и някой може ли да каже какво се изисква като документи и какво се плаща като такси (навсякъде е обяснена процедурата при стандартна покупко-продажба, но дарение не намерих)
    - при смяна на регистрация от един град в друг, смяната на номерата ми е ясна, но при положение че са били пак български минава ли се пак през канала или вече се подменят само документите (когато купувах предишната кола пак се минаваше през канала въпреки че номерата си бяха софийски и не се наложи да ги сменям)

Благодаря предварително на всички. Отдавна не съм се занимавал/интересувал по тия въпроси, а знам че има доста промени от последните 2-3 години.
    Alfa 166 2.0 TS 1999

Моята е 1999г. , кожа, телефон, навигация , прибиращи огледала... В ДЗИ през лятото на 2009 е оценена на 7000 лв и плащам 4 вноски по 100 лв за пълно автокаско.... Скоро платих 3-тата... Така стоят нещата при мен....
    sigpic166 TS 2.0 1999 ГИ

Comment

- Можеш да провериш във всяко дръжество колко ще ти струва каското и на колко ще ти я оценят.
      - Ако и направиш каско, и се случи нещо, не е проблем, в документите се описва кой може да кара колата.
      - Ако сте и двамата от един град, не е необходимо да се сменят рег.номера, а само талониТЕ. Няма да се минава канал или др подобни.
      Успех и честито!
      sigpic
      Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Съвет: Не се занимавай с пълномощно и тем подобни глупости. Ако ще плащаш пари, то по-добре да стане прехвърлянето на място чрез нотариус с покупко-продажба. Препоръчвам ти Булстрад за автокаско. Ще ти излезе около 700 лв. на година. Може и по-малко , но зависи какъв вид каско. Пълното е толкова пари и си застрахован против ПТП, пожар и кражба. Автомобила ти се оценява на 14 000 лв. При кражба и пожар на 7 000 лв. Ако човека удари колата , каското покрива щетите при всички случаи. Стига да не е пиян, това важи и за теб. 0.1 даже да отчете, не получаваш и стотинка. Само собственика на автомобила може да включва автокаско.
        Last edited by RoMAN; d.m.y г., 20:03.

Comment

Благодаря за отговорите до момента. За да е малко по-ясно, само ще кажа че не случайно съм си формулирал въпросите така - защото това не е стандартна покупко-продажба, а по-скоро споразумение между близки приятели. Аз нямам възможност да му платя колата, затова ще си е на негово име поне няколко месеца, докато не събера парите. Съответно не искам да карам така да се каже чужда кола без застраховка, защото ще е много неприятно да събирам пари за нещо, което вече не става за ползване.

При договор за покупко-продажба се плащат високи нотариални такси, които са процент от сумата, затова искам да е с дарение и затова питам дали някой е прехвърлял кола така. Помня, че искаха някаква застрахователна оценка за колата и някой застрахователи се правят на интересни и не искат да пишат ниски суми.

Все още ме интересува и как стои въпроса с номерата - от различни градове сме и това че ще се сменят е ясно. Въпроса е дали има пак някаква по-олекотена процедура (все пак са минавали през друг КАТ в БГ) и има ли начин да се избегнат опашките ? Имам много лош спомен от КАТ София 2006-та лятото когато си регистрирах последната кола - 5-те канала бяха фул, а опашките стигаха до Г.М.-то

Заплетен е казуса, но заради хубавицата си струва. Откакто я покарах малко преди няколко месеца, друга кола не ми се кара.
          Alfa 166 2.0 TS 1999

Comment

Колата е вече регестрирана, доколкото разбрах е собственост на твой приятел. Значи като я купиш от него и регестрацията е същата за града в който живееш, няма смисъл да смеянш номера, само талони, и намя да минаваш канали и глупости!!!
            sigpic
            Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Working...
            X